Search form

Menu

Grundloven af 1915

Den 5. juni 1915 var en skælsættende dag for landets demokratiske styreform. Kong Christian 10. havde underskrevet en grundlovsændring, der især blev kendt for, at den sikrede danske kvinders politiske ligestilling med manden. I tiden før grundlovsændringen i 1915 havde kun omkring 18 procent af befolkningen stemme- og valgret. Fattige, tjenestefolk og kvinder havde ingen politiske borgerrettigheder. Kvinder og tjenestefolk havde nu således både stemmeret og valgbarhed til Rigsdagens to kamre, Folketinget og Landstinget.

New Zealand var det første land i verden der i 1893 gav kvinder valgret. I Norden var Finland først i 1906, efterfulgt af Norge i 1913 og så Danmark i 1915. Grundlovsændringen var dog ikke kommet ud af den blå luft. Kampen for den startede efter den 1. Slesvigske Krigs afslutning i 1851, da den kun 20-årige Mathilde Fibiger udgav bogen Klara Raphael – 12 breve, som i romanforklædning var en skarp kritik af mænds ret til at undertrykke kvinder. Bogen gav genlyd i sin samtid.

Blandt de senere pionerer i den danske kvindebevægelse var Frederik Bajer fra bondepartiet Venstre og dennes hustru, Mathilde Bajer. De stiftede i 1871 Dansk Kvindesamfund, der eksisterer endnu i dag. Foreningen arbejdede for flere mærkesager, men tog først stemmeretskravet op i 1906. Netop det faktum, at stemmeretsspørgsmålet ikke var på dagsordenen, fik Mathilde Bajer til at forlade foreningen og stifte Kvindelig Fremskridtsforening i 1885. Samme år rejste Frederik Bajer første gang kravet om kvinders valgret i Rigsdagen.

Højre var en stor modstander af, at kvinden skulle have ret til at påvirke den politiske debat og blande sig i samfundsspørgsmål. Det var hun simpelthen ikke egnet til. Kvinden havde de bedste evner som hustru og mor. Det forholdt sig nemlig sådan, at der til Folketinget var direkte valg og almindelig valgret, mens der var indirekte valg og privilegeret valgret til Landstinget. I Folketinget havde Venstre flertallet, i Landstinget var det Højre, så sidstnævnte kunne gang på gang forhindre det efterhånden stigende pres om valgretskravet. 

I 1889 stiftede præstefruen Line Luplau Kvindevalgretsforeningen. Det var den første forening i Danmark, der alene havde stemmeretsspørgsmålet på programmet, og den blev en meget hørt stemme i debatten. Flere andre kvindeforeninger var ligeledes blevet oprettet i perioden, eksempelvis Landsforbundet for Kvinders Valgret, stiftet i 1907. Det var den største og mest toneangivende forening, og den havde foreningsbladet Kvindevalgret, der udkom hver måned i perioden fra 1908-1915. Fredrik Bajer stiftede i 1913 ligeledes Mandsliga til fremme af Kvindens Stemmeret, som var en international sammenslutning. Ligaen beviser, at mange af landets betydningsfulde mænd oprigtigt støttede op om kvindernes krav.

Fredericia Social-Demokrat kunne den 7. juni 1915 markere Grundlovens vedtagelse på avisens forside.

Kampen for en generel ligestilling med manden pressede sig nu på i alle samfundets lag. Også arbejderklassens kvinder organiserede sig. Fælles for denne samfundsgruppe og tjenestefolk/tyende var arbejdet for en forbedring af arbejdsforhold og rettigheder generelt, og valgretsspørgsmålet var blandt andet en vej til disse ønsker og det generelle ønske om ligestilling.

I 1901 skete imidlertid et længe ventet politisk systemskifte i Danmark i 1901, hvor der blev udpeget en regering, der afspejlede det parlamentariske flertal. Den politiske demokratisering sammen med de nævnte andre landes foregangs-eksempel og ikke mindst kvindeorganisationernes kamp var forudsætningen for udarbejdelsen af den nye grundlov i 1915. Inden da blev der taget vigtige skridt på vejen. Disse var kvinders valgret til menighedsrådene i 1903, valgret til værgeråd i 1905, valgret til de fattiges hjælpekasser i 1907 og den kommunale valgret i 1908. Ved det førstkommende kommunalvalg den 12. marts i 1909 blev fru vinhandler Martine Christoffersen som den første kvinde valgt til byrådet i Fredericia. Til kommunalvalget i 1909 blev således 9682 mænd valgt ind i de danske kommunalråd sammen med 127 kvinder.

På grund af 1. Verdenskrig skulle der gå en rum tid, inden kvindernes opnåede valgret og valgbarhed endelig kunne effektueres ved et folketingsvalg afholdt i april 1918. Ved det historiske valg blev fire kvinder valgt ind i Folketinget - heriblandt Elna Munch, som var et kendte ”talerør” fra Landsforbundet for Kvinders Valgret, mens fem kvinder blev valgt til Landstinget. Af i alt 402 kandidater var 41 kvinder.

I 1924 blev Nina Bang i 1924 den første danske kvindelige minister, da hun overtog undervisningsministeriet. Dermed blev hun også verdenshistoriens første kvindelige minister i en parlamentarisk valgt regering. I dag er knap 40 % af folketingsmedlemmerne kvinder, og i 2011 fik Danmark sin første kvindelige regeringschef.