Search form

Menu

Praktisk frøsamlerkursus

05/03/2022 - Kl. 10-15
Sted: 
Kringsminde, Kringsmindevej 9, Egeskov, 7000 Fredericia
Kun for frivillige og ansatte ved Fredericia Kommune. Tilmelding kræves.

Praktisk frøsamlerkursus v/Vivi Logan, Frøsamler og hobbyplanteforædler

Lær at lave gode frø af gamle grønsagssorter, der passer til museumshaver

Kurset indeholder en kort grundlæggende botanisk viden om planter. Vi snakker bestøvning, selektion og renholdelse af de gamle sorter, hvilke planter er nemme at arbejde med, hvor mange er der brug for, og hvad er lidt mere krævende.

Frøsamling er et håndværk, der kan læres. Vi skal snakke om planter fra dyrkning til høst, prøve at rense frø, samt tørring, opbevaring og spiretest. 

Den genetiske og kulturelle arv
Hvilke sorter og hvilke historier vil vi hjælpe med at bevare og udbrede? Hvad passer til museet?

Tilmelding senest 28. februar til:

Kontaktperson for projektet på Kringsminde, Charlotte S. Poulsen, 5153 2181, charlotte.snebaek.poulsen@gmail.com

Har du spørgsmål om foredrag, kursus og projekt i øvrigt, kan Charlotte også hjælpe dig.

Download invitation her

--

Projektet handler om at give museumsmedarbejderne viden om køkkenhaven, dens planter og dens betydning for almindelige mennesker i første halvdel af 1900-tallet, så de igen kan formidle det til museumsgæsterne.

Margrethe Hvid Jakobsen var Danmarks første kvindelige havebrugskonsulent, ansat ved Ribe Amts Landboforeninger i 1914 i en alder af blot 18 år. Hun udførte et stort arbejde for udviklingen af havebruget i Danmark i 1920erne, 30erne og 40erne, både som foredragsholder og skribent. Hendes bog, ”Køkkenurter”, udgivet 1943, i samarbejde med Husholdningskonsulent Sigrid Krogh, er udgangspunkt for ”Margrethes Køkkenhave” på Kringsminde.

Projektet finansieres af Nordisk Ministerråd og skal munde ud i en undervisningsmodel og et undervisningsmateriale for museumsmedarbejdere, til brug ikke kun på Fredericia Museum, men også på andre danske og udenlandske museer.

Den Gamle By, Aarhus, Letlands Etnografiske Frilandsmuseum, Frilandsmuseet i Estland, Foreningen Frøsamlerne er deltagere og bidragsydere i projektet, der også skal udvikle en database over gamle køkkenhaveplanter.