Search form

Menu

Voldvandring på St. Bededag

26/04/2018 - kl. 19
Sted: 
Fredericia Vold
Voldvandringen er gratis - deltagelse på I.P. Schmidt med kaffe og varme hveder koster 50 kr.

Voldvandring, musik og varme hveder på Store Bededagsaften på Fredericia vold torsdag den 26. april

Traditionen tro inviterer Museerne i Fredericia på voldvandring med guide, musik og varme hveder på Store Bededagsaften torsdag den 26. april. Traditionen stammer fra 1700-tallets København, hvor borgerne vandrede på volden Store Bededagsaften for at gå foråret i møde og vise nye klæder frem. I Fredericia er det 17. gang, at du kan tage med på voldvandring, der altid finder sted torsdag aften - dagen før selve Store Bededag.

Du kan vælge mellem to gratis ture af forskellig længde på volden i Fredericia, der er en af landets største og flotteste byparker:  

Turene starter ved:

Kastellet kl. 19.00 v. voldmester Mikael Holdgaard Nielsen og museumsleder Karsten M. Sørensen

Opgang til DSB Mindelund v. Prangervej kl. 19.00 v. pens. oberstløjtnant Niels Ole Dyrn

Turene slutter på Landsoldatpladsen, hvor Lyngsoddekoret underholder med danske sange fra kl. 20.00. Ved solnedgang kl. 20.48 tages flaget ned, en trompeter blæser retræten, og soldatervagten lukker hovedporten i Prinsens Port.

Varme hveder i I.P. Schmidts Gård
Afslut turen med kaffe og de berømte varme hveder i I.P. Schmidts Gård. Det koster 50 kroner at deltage. Køb din billet allerede nu på Bymuseet eller på Lokalhistorisk Arkiv.  

Fakta
Vandring på Store Bededagsaften finder altid sted torsdag aften - dagen før selve Store Bededag. Overleveringen fortæller, at man ved indførelsen af Store Bededag i 1686 afskaffede flere halve og hele bods- og bededage. Som erstatning skulle den nye Store Bededag være en særlig helligdag. Alt arbejde på denne dag blev derfor forbudt, og ikke engang bagerne måtte bage brød.

Bagerne begyndte derfor at bage store hvedeknopper torsdag eftermiddag, som skulle varmes i hjemmet dagen efter. De friskbagte hvedeknopper var dog så velsmagende, at familierne havde svært ved at vente med at spise af dem til dagen efter, så de fleste hveder blev spist torsdag aften. Derfra stammer traditionen med hveder torsdag aften.